La literatura hipertextual

La literatura hipertextual no s’ha de confondre amb els llibres digitals. Aquests últims poden tenir la seva versió en paper, mentre que la literatura hipertextual no es podria reproduir fora del format digital, ja que per a ser hipertextual necessita de nodes que connectin el text que s’està llegint amb altres textos.

La literatura hipertextual no deixa de ser una evolució del llibre imprès, però que es tracti d’una evolució no vol dir que aquest tipus de literatura s’hagi d’enfrontar amb la tradicional ni que aquesta hagi de desaparèixer. Cada plataforma té les seves característiques i possibilitats inherents i només hauria de ser potestat de cada lector decidir quina utilitzar o com combinar-les.  Personalment, crec que oposar la literatura hipertextual al llibre imprès (o a l’inrevés) seria un error.

Les obres hipertextuals permeten al lector triar entre diferents opcions, variant el desenvolupament de la història a mesura que aquesta va avançant en funció dels interessos de cada lector. La historia té un principi, però podria haver més d’un final o, fins i tot, no tenir-lo. Hi ha obres que ens demanen el nostre nom per incorporar-lo a les frases que després aniran sorgint. És a dir, no ens deixa ser simples espectadors anònims, observant l’obra des de la intimitat de l’altra banda de la pantalla, sinó que ens hi vol involucrar, implicar. En altres paraules, l’internauta es converteix en el veritable protagonista de la història.

Un dels avantatges que té la literatura hipertextual és que pot fer servir les gairebé infinites possibilitats de les noves tecnologies per a enriquir la narració. Es poden incorporar imatges, vídeos o música, així com canviar el tipus de lletra, la seva mida o el seu color, per incidir de manera diferent en funció del que se’ns vulgui transmetre en un passatge determinat. Per fer possible aquesta interacció, l’autor ha de realitzar una obra amb una estructura semblant a la d’un arbre, amb un tronc principal que després es va ramificant en diferents branques.

Utilitzant paraules del doctor Joan Campàs:

L’ús de la barra d’eines, la velocitat d’accés, la tipologia gràfica, l’adreçar-se a l’interactor, la barreja de móns reals amb móns virtuals, el recurs de l’oralitat, la interacció participativa i dialògica amb l’internauta, els enllaços evidents i els amagats, la concentració a l’inici de les claus de la narració, els diversos itineraris i punts de vista i la possibilitat de tornar enrere i agafar un altre itinerari, la contribució de les eleccions al desenvolupament dels fets, les segones oportunitats… són alguns components de la web-literarietat”.

La literatura hipertextual ens permet trencar amb alguns aspectes negatius de la cultura impresa, com per exemple l’autoritarisme de certes editorials que, preocupant-se només del benefici econòmic, decideixen què, com i quan publicar una obra.

Tanmateix, també és cert que, tot i el gran potencial de la literatura hipertextual, aquesta no acaba d’integrar-se entre les preferències de la majoria de lectors, els quals continuen consumint majoritàriament literatura en format paper. De fet, hi ha més bibliografia que parla de la literatura hipertextual que no pas obres hipertextuals.

Com a curiositat, val a dir que en format paper també podem trobar obres literàries que no són lineals, on el lector també participa de manera activa en el desenvolupament de la historia. M’estic referint als popularment coneguts com a “llibre-jocs”. Aquests llibres, que es van posar de moda en la dècada dels vuitanta, no es llegien de principi a fi, sinó que la lectura et portava per les diferents pàgines, endavant i enrere, fins arribar a un final que no sempre era el mateix.

Librojuego

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s