El blog com a eina hipertextual d’informació

L’eclosió del fenomen blog tal i com el coneixem avui dia només s’explica gràcies a l’ús d’eines que permeten la publicació automàtica de posts, de manera ràpida, senzilla i gratuïta. Aquestes eines permeten que ja no calgui tenir coneixements especialitzats, essent només necessaris coneixements d’internet a nivell d’usuari. Així mateix, a internet hi ha moltes guies d’utilització que serveixen d’ajuda alhora de crear i personalitzar un blog. S’obre, per tant, la possibilitat de publicació a qualsevol persona amb coneixements bàsics d’informàtica.

El fet de tractar-se d’interfícies web i no de programes instal·lats en un aparell concret, permet que els blogs puguin ser actualitzats des de qualsevol ordinador amb accés a la xarxa. Fins i tot, n’hi ha que poden ser actualitzats per correu electrònic, o via telèfon mòbil o d’altres dispositius similars. És possible doncs, realitzar entrades on es comenta en temps real el que està succeint.

L’ordenació de les entrades en un blog sempre és per ordre cronològic invers. D’aquesta manera, la part principal de la plana d’accés és ocupada pel contingut publicat més recentment, prioritzant l’actualització per sobre del contingut. D’altra banda, sol ser habitual que els seguidors d’un blog participin activament mitjançant els seus comentaris i opinant sobre el que es publica.

La possibilitat d’estructurar el blog afegint imatges o vídeos el fa més atractiu i pot servir com a complement a la informació escrita. Però potser el seu major potencial sigui la seva hipertextualitat inherent. L’ús d’hipervincles, a més de permetre una gran fluïdesa de comunicació, ofereix la possibilitat de contrastar i/o ampliar la informació en altres pàgines d’internet.

Tanmateix, malgrat la facilitat per vincular planes entre sí, moltes vegades aquesta potencialitat no és explotada plenament en la web convencional, més lligada a interessos comercials que busquen l’efecte contrari. D’aquí la gran virtut d’un blog, que el pot crear qualsevol ciutadà anònim, sense lligams polítics ni econòmics.

Blog

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s